4 кратки съвета какво да правим при буря в планината

Планините са колкото красиви, толкова и опасни. Времето там се променя много бързо и е възможно да се озовем в капана на гръмотевична буря. В този момент всяка секунда е от значение, за да успеем да реагираме адекватно.

Най-важното при организирането на преход е да проверим прогнозата за времето. Може да звучи очевидно, но това е първата стъпка при вземането на решение за преход в планината и е от ключово значение. Най-доброто време за начало на излета е рано сутрин, защото повечето бури започват следобяд. От климатичните промени зависи и колко дълъг да бъде маршрутът. Ако се очаква времето да бъде дъждовно и с гръмотевици, по-добре да отложим прехода за друг ден. Правилната екипировка също играе съществена роля.

Ако по време на прехода започнете да виждате тъмни и големи облаци и чуете гръмотевици, незабавно се подгответе за буря и започнете да търсите подслон. Може да определите колко са далеч гръмотевиците като започнете да броите секундите от виждането на светкавицата до самия гръм. След като чуете гърмежа, спирате да броите и делите числото на 3. Така ще разберете на колко километра от вас горе-долу се намира бурята. 

Ако сте далеч от колата и от хижата, ето няколко основни правила при гръмотевична буря в планината:

1.Избягвайте самотни дървета, скали и високи обекти.

Може да ви се струва подходящо да се скриете там, но тези места са едни от най-опасните. По-добре е да се скриете в пещера или под група ниски дървета. Там ще се запазите сухи. Ако няма такава възможност и сте на високо и открито място, започнете да слизате в ниските части.

2.Хвърлете раницата и щеките си далеч.

Повечето туристически раници имат метални рамки, които могат да бъдат опасни по време на буря, затова е по-добре да ги оставите настрана от вас. Пръстените и всички други метални предмети също трябва да бъдат премахнати. Също така тук е добре да вметнем, че всъщност телефоните и мобилните устройства не привличат гръмотевиците!

3.Отдалечете се от останалите хора.

Ако сте група, трябва да се отдалечите един от друг на 10-15 метра. Така в случай, че гръмотевицата удари някого, останалите няма да бъдат засегнати, а ще могат да помогнат на ранения.

4.Застанете в правилната поза.

При гръмотевици в реално време е важно да застанете така, че тялото ви да изглежда по-малко. Клекнете, като допирате глезените си един в друг. Поставете главата си между коленете, така че да предпазите ушите си от силните звуци. Тази поза може да ви спаси и в следния случай: Ако сте прав и косата ви започне да се наелектризира, това почти на 100% означава, че ще ви удари гръм. Затова клекнете и застанете в тази позиция, като задържате дъха си възможно най-дълго. Освен това е добре да знаете, че подметките на туристическите обувки са гумени и са изолатор.

След като чуете последния гръм, останете на същото място за още 30 минути преди да продължите с прехода. Ако има ранени след бурята, може да помогнете по следния начин:

  • Ако човекът не диша, но има пулс, започнете дишане уста в уста.
  • Ако човекът няма пулс, започнете да му правите сърдечен масаж.
  • Ако човекът диша и има пулс, проверете за изгаряния, рани и счупвания, след което потърсете обхват, за да повикате спешна помощ.

Всички туристи трябва да знаем как да се предпазим от гръмотевици в планината. Ако нямаме достатъчно изчерпателна информация, планината може да бъде много опасна за нас и да застраши живота ни. За да сте напълно подготвени за променливото време, не забравяйте да облечете подходящо туристическо яке. А повече за избора и разликата между хардшел и софтшел яке, можете да прочетете в тази статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *