Как да изберем водосутойчиви дрехи?

Когато дойде време за избор на дрехи за лошо време, пред нас стоят няколко възможности, които на пръв поглед не се отличават много една от друга.

Без значение дали търсим такива дрехи в интернет, или във физически магазини, неминуемо ще се сблъскаме с термини като ветровка, софтшел, хардшел, мембрана, водоустойчивост, водоотблъскващи материи, паропропускливост (дишаемост) и т.н.

Как да подберем дрехите за дъжд? 

Преди да пристъпим към покупка е важно да си отговорим на въпроса „За какво ще ползвам това яке?“. Изборът на яке за дъжд зависи от това дали ще го ползвате докато разхождате кучето си квартала, дали ви трябва за бягане в парка, или пък за продължителни преходи в планината.

Важно е да уточним, че макар и ветровките да са си изградили реноме на дрехи, подходящи за дъждовно време, това съвсем не е така. Ветровките предпазват само от вятър, така че по-добре не разчитайте на тях да ви запазят сухи по време на някой преход в планината.

И тъй като ветровките автоматично отпадат като подходящ избор, остава да разгледаме софтшел и хардшел якетата и най-вече на какво да обърнем внимание при тях. Този тип дрехи обикновено имат следните характеристики – водосутойчива мембрана, водоотблъсващо покритие и паропропускливост.

Водоотблъскващи дрехи и водоустойчиви дрехи 

Често тези два типа дрехи се бъркат, затова е редно да отбележим, че има съществена разлика между тях и те не са взаимнозаменяеми.

Водоотблъскващите дрехи не са водоустойчиви. Наричат се водоотблъскващи, защото горният им слой е обработен с импрегниращ слой препарат, който при лек дъжд задържа водните капчици на повърхността на материята и им помага по-бързо да се стичат надолу. Под този водоотблъскващ агент обаче обикновено няма мамбрана, която реално да спре водата от нахлуване. Поради тази причина при по-силен дъжд водоотблъскващият слой няма да ви запази сухи.

Проблемът с водоотблъскващите дрехи е, че изискват добра поддръжка, за да не загубят свойствата си. При пране, дъжд и ежедневна употреба водоотблъскващият слой се отмива, затова е необходимо редовното му нанасяне. На пазара има различни импрегниращи спрейове и препарати, които са доста ефективни.

За разлика от водоотблъскващите дрехи, водоустойчивите дрехи разчитат не само на импрегнацията, но и реално разполагат с водонепропусклива мембрана.

Нека поговорим малко повече за водонепропускливите мембрани. Има най-различни марки водоустойчиви мембрани, но марката gore-tex се е превърнала в нарицателна. И въпреки че това е най-популярната мембрана, обще взето всички водоустойчиви мембрани изпозлват почти една и съща технология.

Самата мембрана представлява тънък слой вплетен в тъканта на дрехата. Мислете за мембраната като за много ситна мрежа от нишки. Тази мрежа е с достатъчно малки пори, за да не могат водните молекули да преминават през тях. Същевременно въздушните молекули са достатъчно малки по големина, за да преминат през порите. Така се получава двойният ефект на този тип мембрани – те хем ни запазват сухи при дъжд, хем позволяват на тялото да диша и предотвратяват неприятното запарване.

Колко са водоустойчиви водоустойчивите дрехи? 

Важно е да отбележим, че нито една водоустойчива дреха не може да ни продпази на 100% от намокряне при всички обстоятелства. Причините за това са:

  • неправилна поддръжка
  • неподлепени шевове
  • нарушена структура на мембраната (скъсвания, протривания, пробивания, бродерии и т.н.)
  • воден стълб

Като споменахме воден стълб, нека сега обясним какво представлява той. Това е начин да се измери до каква степен е непропусклива водосутойчивата мембрана.

Може би сте забелязали, че на различните дрехи, палатки, обувки е отбелязано какъв е водният стълб на тяхната мембрана – 1500мм, 3000мм, 10 000мм и т.н. Но какво означава всичко това?

Воден стълб от 1500мм означава, че ако вземем парче от мембраната и перпендикулярно върху него поставим тръба с диаметър 1 кв.см и височина 1500мм и напълним тази тръба с вода, мембраната не би трябвало да пропусне водата.

Следователно, колкото е по-висок водният стълб на една дреха, толкова по-голям натиск трябва да упражни водата, за да пробие през тъканта на мембраната. Ако вземете дреха с воден стълб 2000мм и я подложите на гореописаният тест, но приложите налагяне от 5000мм воден стълб, тя ще протече.

На база на нашия опит можем да класифицираме различните стойности на водоустойчивост по следния начин:

Какво е воден стълб

Какво значи една дреха да диша? 

Водоустойчивите и водоотблъскващите дрехи ни предпазват от външните елементи, но това е само половината от задачата. Ако едно яке ни предпазва от дъжда, но същевременно ни изпотява дори при обикновена разходка, то смисъла от водоустойчивостта му се губи, тъй като в крайна сметка пак сме мокри.

Способността на една дреха да диша се определя от нейната паропропускливост. Паропропускливостта се измерва в гр/м2/24часа. С други думи, колко грама влага би преминала през 1 квадратен метър плат за 24 часа. Колкото по-голямо е това количество, толкова по-добре диша дрехата, а от там намалява и запарването.

За да се ориентирате по-лесно при избора на дрехи, използвайте следните параметри:

Какво е паропропускливост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *