Как да организираме деня си, за да имаме време за всичко? #top5guidelines

как да имаме време за всичко

Често се питаме: „Как да имаме време за всичко?“

По волята на някоя непозната за нас сила, имаме на разположение само 24 часа да извършим десетки задачи през деня. Ако добавим и принципът 8:8:8 – 8 часа за сън, 8 часа за работа и 8 часа за почивка, времето ни рязко намаля, с което пък превес взеха стресът, негативната енергия и тревожността.

Доста очевидна става тенденцията ежедневието ни да се превръща в една руска рулетка – с колко ангажимента ще се справим днес и ще успеем ли изобщо.

Ето защо добрата организация на нашето време е добре дошла идея, която ще помогне на изтощените ни тяло и съзнание да се освободят от негативната енергия, да се фокусират върху наистина важните неща и да поемат контрола в свои ръце.

Целта на цялото това упражнение е насочено към постигането на така желания баланс, който да ни осигури достатъчно време за работа, за активната ни почивка и дори за тренировка.

Истината е, че в голяма част от случаите нуждата от нови умения по тайм мениджмънт са мерило за нашия успех. Едва ли бездейните ни другари се вайкат заради силно натоварения им ден днес. Така че, щом сега четете тези думи, вие вероятно вече имате предимството да притежавате шареното ежедневие на успешния човек.

В тази статия ще откриете топ 5 полезни съвета как най-добре да организираме деня си, така че да имаме време за всичко.

Да определим нашите цели

Тефтер. Трябва ни тефтер, който ще използваме само за това – да впишем точно какво желаем, какво очакваме и как смятаме да го постигнем.

В случай, че не успяваме да изясним пред себе си нашите цели, ценности и приоритети, задачата ни става една идея по-сложна. Всеки момент на просветление относно спецификите на това какво точно искаме трябва веднага да бъдат написани в нашия „тефтер на по-доброто ми Аз“.

С времето ще видим, че поставянето на акцент върху основните приоритети от списъка ни с цели и съставянето на достатъчно опростен план как да ги постигнем е ключово за успеха ни в това начинание.

Ако, например, имаме доброто желание да отидем да „поблъскаме“ във фитнеса днес след работа, но това е часовият диапазон, в който попада „Игра на тронове“, въпросът е кое наистина е по-важно за нас. И не, липсата на енергия не е оправдание да седнем пред екраните с купа пуканки пред нас.

Да направим списък с нашите цели

Нашето съзнание не заслужава да бъде излишно натоварвано със задачата да запомни всички мисли, идеи, цели и решения, които се въртят там. Нека прочистим и улесним вътрешно ни Аз и насочим вътрешната си енергия към изграждането на добрия стар простичък списък, който няма как да не ни свърши работа.

Създаването и обновяването на новия ни другар – тефтерния регистър, е полезно упражнение за нашите организационни умения. Колкото по-елементарен е той, толкова по-добре – той е там, за да ни помага да контролираме времево нашите приоритети, а не да прави живота ни по-сложен.

За да стане всичко това още по-достъпно за нас, най-добре би било да имаме копие на този списък на някое от устройствата, които използваме постоянно. Телефонът, който винаги ни е под ръка, е добро място за съхранение на нашите цели и приоритети.

Да приоритизираме нашите цели

Досега все говорим за приоритетите по отношение на всичко това, което се случва в главата ни. Тази категория е именно частта, без която всичко дотук и всичко след нея би загубило смисъла си.

Сред най-известните инструменти за успешен и ефективен тайм мениджмънт е т.нар. „матрица за управление на времето на Айзенхауер и Кови“. Тя ясно успява да разграничи важното и спешното от неважното и неспешното.

Ако за кратко пристъпим като малко по-образователна перспектива на нещата, бихме могли да отделим приоритетите си на четири групи:

  • Какво да изпълним първо – това са важните и спешни задачи
  • Какво да впишем в графика си – това са важните, но неспешни задачи или иначе казано, задачите, които трябва да попаднат в нашия график, но можем да свършим по-късно
  • Какво да оставим някого другиго да изпълни за нас – това са спешните и неважни задачи или иначе казано, задачите, които са достатъчно спешни да попаднат в графика ни, но не достатъчно важни, за да ги свършим сами
  • Какво да оставим за когато имаме време – това са неважните и неспешни задачи или иначе казано, задачи, които ни показват как да се отървем от негативната енергия едва след като приключим с всичко останало

Да планираме графика си внимателно

Стигнем ли до тази стъпка след всички съвети дотук, значи нещата вече са сериозни. Имаме пред себе си осъзнат списък с цели, в който всяка една от тях е обоснована със собствен приоритет. Всичко това е нужната прелюдия към заветното съставяне на достоен план (поне достоен за нас).

Много важна подробност тук е наистина да познаваме себе си – кога сме най-ефективни и кога просто искаме да се посветим на хоризонтална тренировка.

Както вече установихме, най-важните неща в списъка ни трябва да се свършат първи. Оттам нататък целият пъзел е въпрос на това как се чувстваме през различните части на деня.

Най-тежките задачи се падат за моментите, когато нивата ни на енергия са най-високи. И не, източници на енергия като любимите ни протеинови барчета не се броят. Ако например сме от типа хора, обусловени като „сови“, най-вероятно късните доби са подходящото време за малко дейност. Ако пък сме „чучулиги“, периодът от сутринта до ранния следобед е нашият диапазон да блеснем.

Да не забравяме, разбира се, и да изградим стратегии за това как да спазваме този план. Ако те липсват, струва ли си наистина цялото това упражнение?

Да си даваме почивка

В крайна сметка, ние не сме роботи и имаме нужда очите ни да видят синьото небе, а не синия екран, да усещам лек ветрец по кожата си, а не топлите вълни от нерви.

Много хора предпочитат да пропуснат или да работят по време на обедната си почивка, което доста често води до резултата, който поначало се опитваме да избегнем. Основно правило е спазването на поне 30-минутна почивка, в която да се почувстваме хора.

Това е периодът, в който можем да отделим време за себе, като се разходим в парка, приготвим си нещо вкусно за хапване, прекарваме време с любимите си хора и приятели (когато това е възможно). Не е нужно да чакаме края на деня, за да се посветим поне частично на нещата, които истински ни вълнуват и харесваме да правим.

Една кратка тренировка по между другото би се отразила повече от добре на изтощения от работа и мислене мозък. Така ще знаем, че се връщаме на бюрата си изпълнени с нова енергия поне до следващата почивка. Оказва се, че в крайна сметка всичко, което звучи толкова сложно, дори и самият термин „тайм мениджмънт“, крие в себе си стратегия за неговото опростяване до такава степен, че вдъхва живот на нашата креативност и желание за успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *