Каква е разликата между софтшел и хардшел яке?

В живота на всеки един турист рано или късно настъпва дъждовен период. Обикновено това се случва съвсем неочаквано и ни хваща неподготвени. Едва ли има някой от нас, който е забравил първия път, когато е подгизнал до кости някъде в планината. И докато вятърът и дъждът ни брулят, единстваната мисъл, която ни вълнува е „Защо нямам водоустойчиви дрехи?“

Тези от вас, които си спомнят началото на своята туристическа кариера, може би се досещат, че когато дойде време да се търсят дрехи, предпазващи ни от вятър и дъжд, най-често изборът се свежда до софтшел и хардшел якета.

Каква е разликата между софтшел и хардшел яке? 

За да разберем по какво се отличават софтшел от хардшел якетата, е важно първо да обясним какво представлява всяко едно от тях по отделно. Но преди това нека отбележим и някои съществени прилики между двата типа туристически якета. И двете якета:

  • предпазват от вятър
  • предпазват до известна степен от дъжд
  • са изработени от дишащи материи

Какво е софтшел яке? 

Софтшел (softshell) якето се нарича така, защото името му идва от английските думи soft (мек) и shell (мембрана, обвивка, покривало). Съответно това ни подсказва, че самата материя, от която са изработени софтшел якетата е мека.

В почти 100% от случаите вътрешната страна са софтшел материята е мека, а външната е допълнително обработена, за да ни предпазва от вятър и дъжд. Софтшел якетата се характеризират с това, че имат и топлоизолационни свойства, заради които нерядко са любим избор на много хора за преходните сезони.

Меката софтшел материя е удобна и следва естествените извивки на тялото, като така ни позволява да имаме максимална свобода на движенията. Макар и не във всички случаи, можем да кажем, че генерално софтшел якетата имат по-добра дишаемост от хардшел якетата. С други думи, софтшел якетата пропускат парите по-добре от хардшел якетата. Това разбира се не винаги е така и има разлики от модел до модел. Високата паропропускливост е важно свойство на софтшел дрехите, защото това означава по-малко запарване на тялото и по-бързо съхненен на потта. В този ред на мисли и при равни други условия, софтшелът би бил по-подходящия избор от хардшела при дейности, изискващи висока физическа активност.

От друга страна обаче, сама по себе си софтшел материята не притежава толкова добри водоустойчиви свойства като хардшел материята. Това се дължи основно на структурата на тъканта. Софтшелът от външната си страна е обработен с водоотблъскващ препарат, който при дъжд задържа водата на капчици по повърността на якето.

С течение на времето обаче този репелент се отмива (поради триене, дъжд, пране и т.н.) и така водоустойчивите свойства на софтшела намаляват. За да се възстановят е необходимо редовното третиране на материята с импрегниращи препарати.

Накрая нека споменем още една причина, защо софтшел якето няма да ви запази сухи при силен дъжд. Тъй като самата софтшел материя е доста дебела, това прави невъзможно уплътняването (залепването на шевовете). Казано по-просто – на местата, където две парчета софтшел са зашити едно към друго (рамене, качилка, отстрани на торса), е много вероятно да се появи теч.

Какво е хардшел? 

Вече знаем какво представляват софтешел якетата, сега да разгледаме характеристиките на хардшел якетата.

Хардшел якетата, както подсказва името им, са изработени от по-твърда материя. Те представляват мембрана, която и от двете страни е еднаква на допир. И за разлика от софтшел материята, хардшел материята има много по-добри водоустойчиви свойства.

Водоустойчивата и дишаща мембрана в основата на хардшел якетата е разработена по такъв начин, че нейните пори да са с достатъчно малък размер, за да не пропускат водните капки, но същевременно достатъчно големи, за да могат водните пари да минават през тях.

Поради естеството на материята, от която са изработени, хардшел якетата са една идея по-груби. Те не са толкова еластични, колкото софтшел якетата, но пък за сметка на това разполагат с подлепени шевове, което допълнително подобрява техните водоустойчиви свойства.

Сега след като се запознахме с характеристиките на софтшел и хардшел якетата, нека сравним техните плюсове и минуси:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *