Какво е най-важно през есента по отношение на нашето планинско облекло?

планинско облекло

Катеренето е призвание, а туризмът е религия. Те не са за когото и да е и не всеки е готов да поеме по пътя на вечния планинар, а именно нагоре по върховете.

Дори и да не става въпрос само за високопланински излети, удачното планинско облекло през всеки един сезон е повече от необходимост. Подготовката е нещо, което наблюдаваме, че се подценява доста и най-хубаво би било да се поучим от чуждите грешки и да вземем едни чорапи в повече следващия път.

Било то Рила, Пирин или Стара планина, чукарите зоват ли, зоват, а планинарите катерят ли, катерят. Това пристрастява и става зараза, която връхлита много нови хайкъри, изгарящи за приключения в дълбоките гори на България и по света.

Ето защо посвещаваме тази статия именно на тези от нас, които биват повалени от приключенския дух на туризма. Тя ще ни помогне да разберем как да си изберем екипировка, но не просто каква да е, а качествена планинска екипировка за настоящия есенен сезон.

Точно на есен, освен с песен, но и с голям резерв търпение до достигане на крайната точка в планината, е времето, когато трябва максимално добре да планираме какво да облечем, обуем и носим с нас. Достатъчно добрата туристическа екипировка през дъждовната есен може да се окаже критична не само за приятния ни излет, но и за нашето оцеляване.

Есента е непредвидима – сега грее слънце и температурата е приятна, 10 минути по-късно вече е започнало да вали, в далечината виждаме гръмотевична буря, а 500 метра над нас вече има сняг. Горе-долу това е ситуацията, която в общия случай е добре да очакваме.

За да избегнем опасностите на късната есен, доверете се на нашите съвети за спортна екипировка. Много важно е да обърнем внимание на няколко неща:

  • Материята на хайкинг аутфита ни
  • Наслояването на екипировката ни за планина
  • Обувките, които избираме да носят краката ни по баирите

Материя на планинско облекло

Една от основните грешки при избиране на нашите дрехи за излет в планината, е подценяването на тяхната материя.

Често не се замисляме колко грешен ход е да облечем тениска от памук под останалите дрехи. Памукът обожава да задържа влагата от телата ни, което прави невъзможна задачата да останем сухи и в топли дрехи през по-хладните дни.

Най-подходящите материи, които можем да изберем са:

  • Мериносова вълна – идеална е за преходи при ниски температури; тя е дишаща материя, изсъхва бързо, не задържа неприятната миризма от изпотяването, а на всичкото отгоре пази топлина.
  • Полиестер – високо хидрофобна и бързо съхнеща материя, която да положим върху телата си при средно ниски температури.
  • Найлон – материята е подходяща за по-високите температури; изсъхва по-бавно, отколкото полиестерът, но пък не задържа лошите миризми, което пак е нещо.

Освен памукът, за който вече стана ясно, важно е да избягваме и вискоза и коприната, които са известни с това, че абсорбират и задържат влагата. Още един съвет: дрехи от тези три материи не са добър подарък за планинар, да си знаем!

Наслояване

И ето, златна есен е и гората ни зове. Зоват ни и магазините, предлагащи многобройни промоции на много стоки, които да ни облекат.

Ключът към добрата подготовка на нашето планинско облекло е наслояването на дрехите, които избираме да носим по време на излета и особено важно е това, ако решим да е при студено време. Идеята на наслояването е да се сваля по един кат дрехи, когато започне да ни става топло.

Така ще предотвратим прегряването на организма ни, както и това да се движим във вада от пот. А нека не се лъжем, ако задържим влагата по тялото си, възможно си е да умрем от студ.

За дамите е добре да започнат с бюстие, последвано от тениска (от някоя от изброените материи). Ако времето е топло, това би било достатъчно, но все пак е хубаво винаги да имаме едно наум и да се подготвим с яке за всеки случай.

Ако навън времето е хладно (т.е. нито топло, нито студено) сложете още няколко пласта дрехи отгоре. Най-добре би било това да е блуза с дълъг ръкав и грейка.

Ако пък е студено, можем да заменим грейката с яке или все пак да я запазим, ако топлината не е достатъчна за тялото ни.

Хубаво е да имаме предвид, че не трябва да съдим за това колко студено или топло ще ни бъде от момента, в който се обличаме, а по-скоро да си направим сметка как това ще се промени, когато започнем прехода си.

Що се отнася до долната част на тялото ни, изборът на клин за жените и леко оширочени панталони за мъжете би бил правилен. Отново е важно да изберем „дишаща“ материя, която да не позволява на влагата да се задържи, което би довело до студ и дискомфорт на тялото ни.

Обувки към планинското облекло

Съвсем смело бихме казали, че обувките са тази част от екипировката, на която да обърнем особено голямо внимание. Може би кратките преходи позволяват използването на обикновени обувки за бягане, но по-дългите и трудни терени изискват доста по-стабилна обувка.

Туристическите обувки осигуряват по-добро сцепление със земята, по-голяма защита за краката и далеч по-сигурна опора за глезена заради това, че са по-високи от маратонките например. Представете си как изкачвате Черни връх с обикновени гуменки – застрашавате не само комфорта си в следващите няколко дни, но и потенциално живота си.

Качествата, които трябва да търсим в едни туристически обувки са те да бъдат здрави, с дълбок грайфер, леки и непромокаеми. Важно е и да изберем точния размер (имайте предвид, че чорапите е много вероятно да бъдат от вълна, които са по-дебели, като също така да са обути над термо чорапи при по-ниски температури).

Никога, ама никога не бива да забравяме да „разходим“ новите си обувки преди да ги впуснем в преход

Не на последно място, хубаво е да се убедим, че раницата и якето ни също са непромокаеми и леки, но пък за сметка на това шишето ни за вода да е винаги пълно и готово да утоли нашата жажда.

В крайна сметка се оказа, че походите ни през есента в гората са една идея по-сложни от това, което вероятно сме предполагали.

Истината обаче е, че всяко едно допълнително усилие, което положим днес за нашето планинско облекло, ще ни донесе сигурността и спокойствието ни утре, докато покоряваме върховете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *