Какво е трислойно обличане и защо да заложим на него докато сме в планината?

Преди да се отправим към планината е важно да помислим с какви дрехи ще го направим. Едва ли има човек, който поне веднъж да не се е върнал вкъщи измокрен до кости или пък премръзнал след преход. За да си спестите неприятните преживявания на открито в следствие на метеорологичните условия, е добре да обърнете специално внимание на трислойното обличане.

Какво представлява трислойното обличане?

Трислойното обличане следва няколко много прости правила при подбора на дрехи, които ще ви осигурят максимален комфорт в зимни условия. Целта на трислойното обличане е да ни запази сухи и топли по време ски, зимни преходи или пък колоездене.

Първи слой – термобельо

Първият слой на трислойното обличане е термобельото. Термобельото играе ролята на втора кожа и неговата функция е не толкова да държи топло, колкото да позволява на потта бързо и лесно да се пренася към втория слой.

Много е важно какво термобельо ще изберете, като е добре да го съобразите с това за какво ще го изпозлвате. Активните дейности като колоездене, каране на ски и сноуборд, както и планинските преходи предполагат повече интензивност и съответно повече изпотяване. В такива случаи по-подходящо е термобельото, изработено от синтетични материи като полиестер, акрил и др., защото те съхнат изключително бързо и отвеждат влагата далеч от кожата.

От друга страна, ако не планирате да се движите толкова усилено, термобельото от мерино вълна ще бъде по-подходящо за вас. Вълната съхне една идея по-бавно от синтетичните материи, но пък за сметка на това е по-добър термоизолатор. Подходяща е за активности като лов, риболов, както и за туризъм в много студени условия.

Важно е да се отбележи, че в никакъв случай, не трябва да използвате термобельо от памук. Памукът ще ви изпоти много бързо и след това ще задържи влагата. Останете ли мокри, термобельото от памук би обезсмислило втория и третия слой, колкото и висококачествени да са те.

Втори слой – полар или пухенка

След като вече знаем как да подберем термобельото си, време е да се насочим към втория слой от трислойното обличане. Функцията на втория слой е да запази телесната ни топлина. За целта може да се използва полар или пухено яке.

Тъй като целта на втория слой е да ви топли, можете да комбинирате два полара или полар и пухено яке в зависимост от това колко е студено. Цялостната идея зад трислойното обличане и особено зад втория слой е, че така имате по-голям контрол върху регулацията на телесната си температура. Именно затова втория слой може да се състои от повече от една дреха. Така например, когато се изкачвате към върха, може да носите само един тънък полар над термобельото си, но когато стигнете върха и спрете да се движите, можете да сложите още един полар върху него или пухенка.

Трети слой – яке

Както може би вече се досещате, третият слой от трислойното обличане е якето. Функцията му е да ни предпазва от вятър и дъжд. Това може да бъде просто ветровка (в преходните сезони), софтшел яке или хардшел яке.

При избора на трети слой има един специфичен момент и той е, че якето, на което ще се спрете, трябва да е водоустойчиво, но също така да е изработено от дишаща материя, която ще позволява на влагата от тялото ви да излиза навън. В случай, че якето ви спарва, това напълно обезсмисля първия и втория слой, защото ако останете мокри, рано или късно ще ви стане и студено.

Ако не сте сигурни каква е разликата между софтшел и хардшел якетата, вижте този материал. Разберете как да изберете правилните дрехи за дъжд от тази статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *