Какво е важно да знаем за пухените дрехи? Съвети за избор и поддръжка

Пухените дрехи и спални чували са всепризнати заради своите изключително добри топлоизолационни качества. Но на какво трябва да обърнем внимание, когато избираме пухено яке или пухен спален чувал?

Характеристики на пухените якета 

Пухените якета са чудесен избор за студено време заради своя пълнеж. Обикновено пълнежът се състои от гъши пук, пух от патици, както и пера от гъски и патици. При различните марки и модели съотношението пера-пух варира, но основното правило е, че колкото по-голям е делът на пуха, толкова по-добри са топлоизолационните свойства на дрехата.

Защо пухът задържа толкова добре топлината? 

Комбинацията от пух и пера е гаранция за защита от студа, поради това, че в пълнежа на якето (или спалния чувал) се образуват стотици хиляди малки въздушни джобчета, които задържат телесната топлина и така изолират тялото ни от студения въздух навън.

Това свойствo на пуха и перушината да задържат топлина зависи до голяма степен от тяхното качество и fill power (извиняваме се, но не намерихме адекватен термин на български). Колкото „по-пухкави“ са пухът и перушината, толкова по-високо е качеството на пълнежа и толкова по-добре изолира той.

Fill power-a е всъщност мерна единица за пухкавостта на пуха. Колкото е по-висока нейната стойност, толкова по-добри са топлоизолационните качества на пуха. Може да ползвате следната графика за ориентир:

Fill power=топлоизолационни качества на пуха

По-високата стойност е индикатор, че по-малко количество пух е способно да заеме по-голям обем. Именно това прави пухените якета толкова леки, топли и лесни за сгъване и натъпкване в малки джобове из раницата.

Кое е по-добро? Естествен или изкуствен пух? 

Когато избирате пухено яке или спален чувал е неизбежно да не се озовете пред дилемата дали да заложите на естествен пух, или на изкуствен такъв.

Изкуственият пух е направен от кухи синтетични влакна, които максимално се доближават като свойства и качества до естествения пух. Въпреки че двата вида пуха имат много близки топлоизолационни качества, те също така имат своите предимства и недостатъци.

Каква поддръжка изискват якетата и спалните чували с пълнеж от естествен пух? 

Както споменахме, един от най-големите недостатъци на естествения пух е това, че той изисква специална поддръжка. В противен случай той ще загуби своята пухкавост – т.е. пухчетата и перушината ще се слепят едно с друго и вече няма да се образуват въздушните джобове, които задържат топлината.

Най-доброто нещо, което можете на направите за своето пухено яке или спален чувал е да ги оставите на химическо чистене. Там специалистите ще се погрижат за тяхното правилно изпиране и поддръжка.

Ако искате обаче да извършите цялата процедура вкъщи, е добре да минете през следните стъпки:

  • Настройте пералнята си на програма за пране на пухени дрехи. Ако нямате такава програма, използвайте програмата за вълна.
  • В никакъв случай не използвайте обикновен перилен препарат или омекотител. Те ще увредят структурата на пуха и той ще слепне. Вместо това се въоръжете с препарат за пране специално разработен за почистване на пухени изделия.
  • Сложете 2-3 тенис топки в пералнята. Те ще разбиват пуха по време на пране и така ще предотвратят неговото слепване.
  • Не перете пухеното си яке или спален чувал заедно с други дрехи.

Вече разполагате с цялата ви необходима информация що се касае за избора и поддръжката на пухено яке или спален чувал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *