Какво трябва да има в раницата си всеки турист за еднодневен преход в планината?

Преходите в планината са времето, когато можем да разпуснем и да забравим за ежедневните проблеми, отдавайки се на сливане с природата. Те са прекрасен начин да прекараме уикенда и да се заредим с енергия за новата седмица. Едно от предимствата на излетите в планината е, че могат да се осъществят през всички сезони с правилната подготовка.

Понякога обаче пренебрегваме преходите в планината и ги приемаме като една кратка разходка сред природата, за която не ни е нужно кой знае какво, но това не е точно така. Много пъти, стигайки до крайната дестинация, съжаляваме, че не сме взели още нещо в раницата си. Ако сте начинаещи, винаги можете да се включите в организирани преходи в планината, където опитен водач ще ви насочва. Без значение обаче дали сте сами или сте група ентусиасти в това преживяване и искате да си прекарате хубаво, не пропускайте да направите списък, който да съдържа следния багаж за планината:

  • Вода.

По време на преход изгубваме много течности и е изключително важно да носим в себе си вода. 1,5 литра на човек е достатъчно количество за еднодневен преход в планината. Ако не пием достатъчно, лесно можем да се почувстваме отпаднали и уморени. Възможно е дори да ни стане лошо. Ключов момент е по време на прехода да пием малки глътки, а не да изпиваме наведнъж цялата бутилка. Така разпределяме количеството вода, което ще ни е нужно за целия ден.

  • Храна.

Храната е също от голямо значение. Може да вземем в себе си сандвич, плодове, сладки неща и протеинови барчета, за да ни заредят с енергия за останалата част от прехода.

  • Слънцезащитно олио, шапка и слънчеви очила.

Вероятно първата асоциация, която правите, когато чуете „слънцезащитно олио“ е море, но в планината слънчевите лъчи са още по-силни и опасни. Колкото по-високо се изкачваме, толкова по-силни стават те, тъй като атмосферният слой се изтънява. Вятърът също оказва влияние и може да ускори изгарянето. За да не ставаме жертви на горещините, е хубаво да носим също шапка и слънчеви очила.

  • Допълнителни дрехи.

Времето в планината постоянно се променя, затова е важно да сме подготвени за всяка климатична ситуация. Ако най-големият ви проблем е избирането на подходяща екипировка за планината, може да прочетете тази статия.

  • Торбичка за отпадъци.

Едва ли първото нещо, което ви идва наум да вземете, когато подготвяте раницата си за прехода, са найлоновите торбички. Те обаче също трябва да присъстват в нея и винаги се оказват от полза. В тях може да приберете мръсни дрехи или отпадъци от храна и санитарни продукти.

  • Нож.

Носенето на нож има много предимства за дълъг престой в планината. Той може да ни спаси в рискови ситуации – да отрежем плат, да го ползваме за лов и самоотбрана, за рязане на въже и построяване на навес. Но не е излишен и за кратък еднодневен преход тъй като ако не друго, то поне ще ни е нужен за рязане на храна.

  • Щеки.

Много пъти щеките са подценявани, но те си имат своите предимства. Едни от тях са, че осигуряват баланс и стабилност. С тях имаме четири опорни точки и може да се предпазим от падане и нараняване. Туристическите щеки имат най-голяма приложимост при стръмни спускания и изкачвания, пресичане на вода, преходи по скалист терен, мокри или снежни пътеки.

  • Принадлежности за първа помощ.

Нека не се надценяваме – планините са крият своите опасности. Понякога една грешна стъпка, може да се окаже фатална. Ето защо е добре да сме подготвени и за по-леки ситуации (ухапване / ужилване от насекомо, драскотини, рани). Важно е да носим принадлежности за първа помощ, за да можем да се справим със създалия се проблем. Така ще помогнем или на себе си, или на друг човек, изпаднал в беда. Всеки комплект за спешна помощ съдържа следните неща: ножица, клипси, кърпички, лепенки, йод, бинтове, кърпи с алкохол, ръкавици. Може да добавите и наколенка.

  • Лекарства.

Лекарствата за преход в планината са също толкова задължителни, колкото и принадлежностите за първа помощ. Особено ако сте сами в планината и ви се налага да се преборите с някои леки неразположения – главоболие, болки в стомаха, зъбобол и т.н. Най-ключовите медикаменти за вашия еднодневен преход са болкоуспокояващи, температуропонижаващи и противоалергични средства.

След като разбрахте кои са необходимите принадлежности за престой в планината макар и еднодневен, може да се захващате с подготвянето на раницата и да се отправяте към следващото приключение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *