Какво трябва да знаем при избора на туристически обувки?

Туризмът има две важни функции – да опознаем колкото се може повече природата, която ни заобикаля и да поставим на пауза задачите, проблемите и всичко, онова което малко или много предизвиква стрес и напрежение. Планината дава така желаното и търсено спокойствие, което ни кара да се отпуснем и да изключим за миг рутината, от която сме погълнати 24 часа, 7 дни в седмицата.

За начинаещите или пък за заклетите планинари могат да се открият много местности, съобразени с ниво на трудност, време за преминаване и т.н. Точно това можете да откриете и в ,,Пирин – малка книжка за планината‘‘. Тук е важно да споменем, че ако сте в група и сте от напредналите ще трябва да се въоръжите с търпение. Защо? Защото най-вероятно на всеки 5-10 мин. ще чувате ,,Стигнахме ли вече?‘‘ Неизбежно е, но пък е част от приключението.

Комфортът по време на преход в планината

Независимо дали сте избрали кратък еднодневен преход в планината или смятате да къмпингувате, комфортът е от съществено значение. Под комфорт разбирайте удобни дрехи според сезона (както и допълнителни за по-хладно време), удобни туристически обувки и раница. Всичко това играе важна роля през целия път, тъй като ако едно от изброените предизвиква дискомфорт на вас или останалите, преходът ще се превърне в истинско мъчение.

Кое е най-важното, което трябва да знаем при избора на туристически обувки?

Да си дойдем на въпроса. Относно дрехите и раницата, сме посветили няколко статии: ,,Как да изберем правилното термобельо?‘‘, ,,Да хванем цаката на трислойното обличане‘‘, ,,Как да подберем дрехите за лошото време?‘‘ и ,,Раницата – изборът възможен‘‘. Ето защо, за да запълним картинката, решихме да отделим и нужното внимание на туристическите обувки.

Изборът на най-подходящите за нас е голям. И точно затова не е никак лесен. Разликата между мъжките и дамските туристически обувки главно се крие в размера и теглото. Останалите характеристики са едни и същи.

И така, по-същественото е да знаем:

  • Кога ще ги носим – през лятото, зимата или пък целогодишно (четирисезонни туристически обувки).
  • Къде ще ги носим – за ниските части на планината или за труднопроходими, високи и скалисти местности.

Освен всичко това е добре да се информираме за материята, от която са изработени. От нея зависи дали избраните туристически обувки са водоустойчиви и непромокаеми. Все пак планината крие своите изненади и трябва да сме подготвени за такъв терен и метеорологични условия.

Ниски туристически обувки

Ниските планински обувки съчетават гъвкави подметки с подсилени елементи и по-малки грайфери. Това ги прави по-издръжливи и същевременно устойчиви и удобни. Те са подходящи за еднодневни преходи в планината, които включват равен или леко неравен терен. При тези обстоятелства не е необходима сериозна подкрепа и стабилност на глезена. 

Обикновено този тип туристически обувки са олекотени, без необходимост от почивка за краката (каквато е нужна при по-големите и високи такива). Те са водоустойчиви, но и дишащи, благодарение на материалите, от които са произведени.

Високи туристически обувки

Високите планински обувки или ботуши са предвидени за неравни терени с алпийски характер и труднопроходими скалисти местности. Те са доста по-твърди в сравнение с ниските. Това е така, защото:

  • Са за по-продължителни преходи.
  • Укрепват глезените, тъй като се предполага, че и багажът ще е повече и по-тежък.
  • Предотвратяват умората на краката, благодарение на твърдия междинен слой на подметката.
  • Устояват на сериозни климатични предизвикателства.

Като минуси единствено можем да отбележим, че са по-тежки и не са чак толкова гъвкави. Следователно е добре да имаме период на адаптация и да правим почивки по време на преходите.

Материалите

Материалът, от който са направени обувките за планина, определя колко водоустойчиви, дишащи, издръжливи и леки ще бъдат те. Някои от основните видове са:

  • От изцяло естествена кожа – това предполага, че са най-издръжливи, водонепромокаеми и устойчиви на износване. Минусът им е, че са тежки, не особено дишащи и гъвкави.
  • От велур – този материал ги прави по-меки и гъвкави, но да не забравяме, че той съхне изключително трудно.
  • Синтетика – прави обувките по-леки, дишащи и гъвкави. Освен това, тя е по-евтина и съхне много по-бързо. Но в сравнение с естествената кожа, синтетичните материи обикновено са по-малко трайни и водонепромокаеми.

Извод

След като прочетохте статията до тук, вероятно си задавате въпроса ,,Кои са най-добрите марки туристически обувки тогава?‘‘ И с право. Но има едно голямо НО. Не марката определя качеството и характеристиките, изброени по-горе. Защо това е така? Отговорът е прост!

Да си представим, че всички ваши познати са изключително доволни от някой бранд. Той е супер известен и се опитват да ви убедят, че това е вашият правилен избор, а всичко останало не струва. Да, най-вероятно тяхното мнение ще ви даде бегла представа за нещата, но нека не се осланяме само на факта, че марката е ,,от големите риби‘‘. Повече по тази тема, можете да прочетете тук.

Нещо да изпускаме? А, да! Качеството и цената са фактори, които всеки от нас следи със зорко око. За това не правете компромис, а дайте шанс и на по-малките рибки в морето. Може да се изненадате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *