Какво задължително трябва да присъства в багажа ни, когато се отправяме на излет?

какво да носим по време на излет

Вече е есен, а защо и не време за излет? Макар че времето невинаги ще бъде в наша полза, в случай, че искаме да разходим тялото си по гората, красивите жълто-оранжеви краски на сезона са абсолютна предпоставка да излезем сред природата.

Мечките започват да се посвещават на своя зимен сън по пещерите, поради което е добре да избягваме случайно откритите скални дупки по пътя. Слънцето излиза в заслужена почивка няколко часа по-рано в сравнение с дългите летни дни. Хладен въздух, студ и дъжд излизат на сцената на годишните времена и не смятат да си тръгнат скоро. А очакваме и сняг.

Независимо дали ще изберем близкия водопад или някой от многобройните върхове в България, от изключителна важност е да се подготвим добре с подходяща екипировка.

 Разнообразието на туристически маршрути у нас е толкова голямо, че решението дали да отидем на една от еднодневните екскурзии, които приятелите ни организират, или да посветим няколко дни от живота си на по-дълги организирани планински преходи не е лесно. Едно обаче е повече от ясно.

Ако нещата нещо се объркат, а това се случва често, добрата подготовка ще е единственото нещо, което ще спаси живота ни. Това особено важи за новаците в хайкинга дори когато говорим за лесните планински преходи за начинаещи. Природата е непредвидима, но все пак имаме вратички, които да ни опазят цели.

Преди да поемем по пътя си към планината, силно препоръчваме изготвянето на списък с най-важните, т.е. всички, части от нашата екипировка. В случай, че гората е наш нов приятел, или може би неприятел, в интернет можем да открием много готови контролни списъци със задължително и препоръчително оборудване.

Най-лесна задачата ни би била, ако го разделим в няколко категории:

 • Туристически принадлежности.
 • Навигация
 • Инструменти
 • Дрехи и обувки
 • Храна и вода
 • За спешна помощ
 • Лични вещи
 • Здраве и хигиена
 • Екстри

Туристически принадлежности

Би било странно да тръгнем на излет без раница, която да побере всичките ни неща. А, ако сме се справили добре с подготовката, те няма да са малко.

Важно е да изберем раница, която да е достатъчно удобна да се носи въпреки големия ѝ обем, но също и да е достатъчно голяма, за да успее да вмести в себе си най-необходимото ни оборудване.

Не искаме да става като онзи път, когато водата ни изпадна от плитките странични джобове право в дерето. Затова е добре да се уверим, че те са достатъчно дълбоки да поберат и по-големите по размери термоси или водни шишета.

В зависимост от терена, разбира се, бихме могли да вземем със себе си и туристически щеки, без които някои стръмнини ще ни се видят доста тежки.

Навигация

Чиста обща култура е при поход да сложим в джоба си карта или компас. Идеята отново да се изгубим не е добра – светът е малък и опасност дебне отвсякъде.

 В селищата, близки до нашия избор за излет, обикновено или продават карти за планински туризъм, включващи редица еко пътеки, или пенсионерите ще ни ориентират в коя посока да поемем и поддържаме, за да достигнем крайната си точка

. Определено вторият вариант е по-забавен. Все пак за него ни е нужен компас освен ако нямаме намерение да се ориентираме по мъха на дърветата и посоката на вятъра.

Предварителна подготовка с информация за маршрута от книга или някой пътеводител, както и GPS (и съответно личен радио-локационен маяк) е силно препоръчителна. Естествено, всичко това е за наша лична безопасност, но, ако сме смели като Мишо, най-вероятно няма да ни бъдат нужни.

Инструменти

Сигурно сте чували поне един човек да ви каже как никога не е излишно да имаш отвертка в колата (и къде ли още не). Логиката в нашата ситуация е същата.

Планинските ни екскурзии обикновено са съпътствани с доста препятствия и премеждия, при които ножът, който половинката ни подари за миналата годишнина, определено ще влезе в употреба.

Не искаме отново да изваждаме гъбите с корените или да се чудим как с дървеното ножче да нарежем прясно изпечената на жар от огнището пържолка. А колко по-добре би било да сме притежатели на къмпинг мултитул, който освен острие има още вилица, лъжица, тирбушон и защо не дори любимата ни отвертка.

Дрехи и обувки

Както вече стана ясно, есенното време, колкото и да е красиво, често пъти е съпроводено с дъждове, ветрове и дори (в зависимост от предпочитаната надморска височина) сняг.

Екипировката, с която задължително трябва да се подготвим, включва няколко основни части, а именно:

 • Бельо и тениски от дишаща материя,
 • Бързосъхнещи къси или дълги панталони,
 • Блузи с дълъг ръкав (за да ни пазят от слънцето и различните видове насекоми)
 • Лек поларен елек или яке,
 • Обувки, съобразени с терена,
 • Чорапи (от синтетична материя или вълна),
 • Още дрехи за всеки случай.

Ако обаче имаме нещастието да изберем студено и дъждовно време, силно препоръчително е да се подготвим с дъждобран, термобельо, шапка и ръкавици.

 При планинските преходи с водач, винаги ще има към кого да се обърнем за съвет и помощ преди да потеглим на нашето приключение. Ако обаче сме сами (най-добре да не сме сами) или с приятели, ползването на ръчно изработен списък е най-доброто решение.

Никога не трябва да подценяваме важността на обувките, на които сме доверили краката си. Едно кратко проучване какъв е теренът може много да улесни часовете ходене, които ни чакат. Не бъдете Мария, която изкачи връх Вихрен с гуменки.

Храна и вода

Храната и водата са жизненоважни дори когато не се очаква да попаднем в нестандартни условия на оцеляване. Екстремният глад и жажда са нещата, от които най-малко се нуждаем, когато в главата ни въртят мисли тип: „Ще видя ли милото отново? Защо не дойде с мен?“

В зависимост от продължителността на нашия излет, добре е да се запасим с поне литър и половина вода. Ако времето е по-дълго, то тогава филтрите за вода са повече от необходими.

Що се отнася до храната, малки енергийни снакове са силно препоръчителни, тъй като точно те ще бъдат нашият истински източник на енергия по планинските пътища. Основните хранения също трябва да бъдат добре планирани предварително, като не е лоша хрумка за всеки случай да се подготвим с една идея повече провизии.

За спешна помощ

Никой не иска да се стига до такива ситуации, заради което предпазливостта ден по-рано, и дори дозата страх, могат да се окажат критични за нашето оцеляване.

Задължително трябва да имаме в раницата си комплект за оказване на спешна помощ. Понякога дори една марля е способна да спаси живот. Също толкова важно е в някой от всичките джобове по нас да успеем да намерим запалка или кибрит. Как иначе ще печем пържолите, за които вече стана въпрос?

Препоръчително е някой от групата да се екипира и със свирка и допълнителен план на маршрута, по който сме поели, за да не се окаже, че късият ум на Боби ни загуби в дълбоките гори на родината.

Лични вещи, здраве, хигиена и екстри

Съвсем спокойно можем да обединим тези три категории, тъй като тук говорим за екипировка, която е близка по употреба и важност.

Винаги трябва да носим със себе си, както фенер, така и документ, който може да ни идентифицира, а също и пари или банкова карта, с които да закупим нещо забравено (или откупим някого – никога не се знае).

От друга страна, фактът, че сме извън цивилизацията не означава, че трябва да оставим личната си хигиена на заден план – дезинфектантът, който напоследък нашумя, е доста разумно решение. Не по-лоша идея е да вземем със себе си и всякакви медикаменти, които поддържат организма ни жизнен.

В тази категории съвсем спокойно можем да поставим и слънцезащитните кремове и спрейовете против насекоми – по обясними причини ще бъдем изложени и на двете. Тоалетната хартия и мокрите кърпи пък сами обясняват своята необходимост.

Последно, но не на последно място, са фотоапаратът, бинокълът, радиото и скицникът. Музата винаги ни връхлита на места, които са създадени да радват окото.

Надяваме се, че преди да се замислите следващото си горско или планинско приключение, ще се обърнете към разумния си вътрешен глас, който настоява за добрия стар списък на необходимата екипировка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *