Море vs. Планина? ТОП 5 неща, които не трябва да забравяме

Лятото е времето, когато започваме да се отдаваме на слънчеви емоции, нетърпение за предстоящи приключения и ценни моменти, прекарани с най-близките. То ни кара да бъдем мечтатели и точно за това е правилното време за избор на една добра локация, където да релаксираме, наслаждавайки се на природата.

Любимото синьо

От една страна е морето с неговия бриз, шума на вълните и стъпките ни, оставени по мокрия пясък. Какво повече му трябва на човек? Обикновено с настъпването на летния сезон асоциацията е именно тази – любимото синьо. И как да не е, когато знаем че за краткото време, за което сме там трябва да се отдадем изцяло на мига. Защото тези мигове неминуемо ще ни топлят в студените дни.

На път към зеления рай

От друга страна обаче е планината. Или по-точно казано планините, тъй като в нашата мила родина имаме с какво да се похвалим в това отношение. Да си представим следното: изгрев, свеж въздух, спираща дъха гледка към високите върхове, разходка, релакс, огън, музика и шума на щурците. Размечтахте ли се? Ако кажете не, няма да ви повярваме.

Планината също има своя опияняващ чар, който ни кара да се връщаш при нея като бумеранг и то без значение от сезона.

ТОП 5 неща, които не трябва да забравяме… за почивката на морето!

И така, когато става дума за почивка на морето, има няколко важни неща, които задължително трябва да присъстват в багажа ни (освен банските):

  • Слънцезащитни кремове / олиа – колкото и да обичаме слънчевите лъчи, като всяко нещо, с което се прекалява, те също могат да предизвикат нежелан дискомфорт в разгара на почивката ни.
  • Лекарства от първа необходимост – никога не е излишно на вземем малка аптечка със себе си. Разбира се, по-добре е да не ни се налага да я използваме, но ако е в нас, ще знаем че сме подготвени за всяка ситуация.
  • При почивките тип ,,с деца на море‘‘ задължително вземете някоя и друга играчка, за забавление. Докато вие си почивате, те ще строят своите приказни пясъчни замъци.
  • Течности – независимо дали пътувате към морето, дали сте на плажа или на разходка из града не забравяйте винаги да имате шише с вода в себе си (особено в най-горещите часове от деня).
  • И тъй като знаем, че за банските и дрехите сами ще се досетите, в този списък сме включили и нещо за развлечение, докато събирате слънчеви лъчи – едно добро четиво, като например ,,Щастливците не карат колело‘‘.

Ами за планината?

Планината колкото е красива, толкова и не бива да бъде подценявана. Точно поради тази причина сме подбрали някои основни принадлежности, които да не забравяте при къмпингуване. Най-вече ако сте с малчугани.

  • Спални чували – тук е важно да се съобразят няколко неща: температура, форма, материя на покритието, изолация, конструкция.
  • Подобно на багажа за морето, също е важно да вземете със себе си аптечка.
  • Фенерче и инструменти – това са неща, които винаги са от полза особено, когато говорим за къмпингуване в гората.
  • Допълнителни дрехи според сезона – както за вас, така и за децата.
  • Кибрит или запалка – дори през деня да е топло, вечерта температурите по високите места се променят. За това най-вероятно ще ви се наложи да запалите огън. А и разговорите край него допринасят за цялостната атмосфера на почивката в планината.

Море или Планина?

Дали сте любители на морето или планината няма кой знае какво значение. Трябва да опитате вълнението, което предизвикват и двете. Едното няма как да е за сметка на другото, като се има предвид, че българската природа е ненадмината и трябва да удостоим с внимание всяко местенце – било то за почивка край морето или семейно къмпингуване в планината.

П.С. Ако все още се чудите накъде да поемете, един съвет – имате време да пробвате и двете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *