,,От понеделник започвам…‘‘

„Моят съперник – момичето в огледалото.“

Това е само един от хилядите мотивиращи цитати на спортисти, славещи се със своите изключителни постижения. Серена Уилямс е авторът на думите горе и се питаме: има ли как те да бъдат по-верни?

Всички ние гарантирано сме отлагали някаква дейност през живота си. Било то да отидем да платим сметката, да започнем диета, да спрем цигарите. Подобни цели, било то простички или животоспасяващи, ако останат непостигнати, ще се окажат отложени отново. И така до края на света.

Още по-интересно е обаче как винаги, или поне в доста голяма част от случаите, нарочен да носи тежестта на тези нелеки решения за промяна е Понеделникът.

Милият понеделник – ден, мразен от мнозина по подразбиране само защото е началото на седмицата. Тогава:

  • се завръщаме пред екраните след скромната почивка през уикенда;
  • длъжни сме да се събудим наистина рано, за да не закъснеем за работа;
  • трябва отново ловко да изчислим как най-добре ще изберем най-подходящия час, за да избегнем трафика (било то и трафика онлайн).

Освен всичко това, скъпият ни понеделник най-често се случва да носи отговорност ние да:

  • започнем поредната диета, която този път наистина ще проработи, защото е препоръчана от спортисти и включва храна на спортисти;
  • започнем да спортуваме от вкъщи, но този път с по-ефикасни тренировки, които редица велики български спортисти препоръчват от личен опит;
  • започнем да се храним здравословно – повече от това няма и какво да се каже.

Истината е всъщност колко комична е тази ситуация. Мислещото същество човек – хомо сапиенс – разчита на това да дойде един символичен нов старт на определен период, за да започне да се грижи за себе си.

Интересно защо, докато сладко се наслаждавахме на бисквитката от близката сладкарница, не ни хрумна да кажем, че ще си я запазим за понеделник. Или пък защо за този ден не оставим довършването на новия сериал.

Ще кажем, трябва ни време за надъхване, „да ми дойде музата“ и всякакви подобни лъжи, скриващи иначе чистите намерения в крайна сметка да не направим нищо.

Едва ли тези известни български спортисти, лансиращи по телевизията (която те едва ли гледат, колкото нас) новите трендове закуска за спортисти, си казват: „В понеделник ще направя кардиото, че днес е четвъртък и не мога да започна от средата на седмицата“.

Не е приятно за нашето тяло и съзнание да знаят, че ще се натоварят утре заради греховните ни желания днес. Ако се върнем на примера с бисквитката, именно тя е препъникамъкът да дадем началото на „новия си живот“ точно в този момент.

Предпочитаме да прегрешим още няколко дена само защото сме си казали, че всички калории и натрупани мазнини ще бъдат магически изгорени в понеделник. Истината обаче се оказва малко по-различна.

Дотолкова сме уверени в себе си, че от началото на седмицата всичко вече ще бъде различно, че не виждаме проблем в това днес да преядем няколко пъти, да лежим цял ден и да спим. Ето защо, с ръка на сърцето можем да кажем, че нашата свръх увереност е доста подъл капан, в който лесно можем да попаднем.

С какъв спорт се занимавате?
– С никакъв…
– Колко често?
– Ежедневно…

Спортистите са хората, на които обществото ни колективно е връчило отговорността да подържат мотивацията ни на ниво. Те показват колко добре изглеждат, публикуват в интернет колко здравословно се хранят и колко много тренират. В доста от случаите обаче се оказва, че ситуацията е повече „sometimes люн“, отколкото „win”.

Краткият анекдот по-горе е сред купищата вицове за спортисти, които по-скоро показват каква е леко грозноватата реалност на „ще започна в понеделник“. Разочароващо е и когато се уговорим с приятели да го направим заедно и… те вземат, че го направят (а ние съответно не).

Лекът за тези силно депресивни моменти обикновено е киното. И то не кое, а именно мотивиращите филми за спортисти, които да ни покажат какви щяхме да бъдем, ако бяхме започнали днес, а не в понеделник. Една лъжичка драма, две дози от добрата стара мотивация за спортисти, 3 щипки загуба и финалната победа са типичния сюжет на кинематографичните изделия.

Да, но при нас финалът има малко по-различен вид.

Понеделник също е и денят, в който мнозина от нас спираме цигарите, алкохолът, т.н. Той е денят на освобождението за нашите бели и черни дробове и началото на един къде-къде по-търпим живот. Или пък е начин да изпушим още по-голям брой цигари или да изпием по-голям брой питиета като за последно?

Има няколко начина, по които да помогнем на нашата воля да работи подобава.

Да хванем момента на слабост

Доста често ние всъщност осъзнаваме, че планът ни за понеделник няма да сработи. Ето защо е важно на момента да си дадем сметка какви всъщност са причините да приемем нехайното си поведение днес, като така бихме успели да го усетим в бъдеще и да го предотвратим.

Звучи по-лесно, отколкото е, но никой не е казал, че решенията се поднасят наготово. Малките стъпки успешно могат да ни отведат до заветния финал от „Роки 2“. Дори Роки не успя от първия път!

Да бъдем реалисти

Когато решим да обещаем на себе си един по-атлетичен ден в понеделник или пък най-здравословната закуска, препоръчително е да се спрем за секунда и да се замислим: „Ама аз наистина ли ще го направя или се самозалъгвам само за да се натъпча днес?“

Ако сме наистина искрени със себе си, трябва да уловим мислите си за бъдещето, които са истински постижими и реалистични. Осъзнаем ли колко трудно всъщност ще ни бъде в понеделник, вече сме направили първата крачка към това да не се отметнем (отново) от всички обещания, които сме дали.

Много лесно можем сами да попаднем в един добре устроен капан на нашето собствено подсъзнание. То ни представя понеделника като перфектният ден за нещо ново, деня, в който ще сме изпълнени с ентусиазъм, енергия и сили за вземане на важни решения.

Това обаче далеч не е така. Всичко ще бъде такова, каквото е сега, та защо да удължаваме мъката, а не дадем стартът още днес?

За да поставим една достойна рамка в духа на нашата тема, професионалният боксьор Рой Джоунс Младши е казал:

„Вие не можете да се върнете и да промените вашия старт, но можете да започнете сега и да промените финала си!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *