Ползите от спорта върху психическото здраве

Спортът има огромно влияние, както върху физическото, така и върху психическото ни здраве. Много нови проучвания доказват, че той крие безброй ползи за ума.

Какво е психично здраве?

Това е термин, който включва нашето емоционално, психологическо и социално благополучие. Има значение за това как мислим, как се чувстваме и как се държим. Съществува както добро, така и лошо психично здраве, което може да доведе до различни болести, които да вдигат нивата на стрес в тялото и да ни карат да се чувстваме зле. Затова е важно да поддържаме тялото и ума си във форма. Тази статия ще ви покаже как чрез физическа активност може да полагате правилна грижа за психичното си здраве.

Спортът подобрява настроението.

Без значение дали прекарвате времето си във фитнеса, на преход в планината, правите упражнения вкъщи или просто се разхождате навън, отделянето по 30 минути на ден във физическа активност доказано подобрява настроението. По време на натоварването мозъка отделя ендорфин, който ни кара да се чувстваме по-отпуснати, по-спокойни и по-щастливи.

Спортът понижава нивата на стрес и помага да се преборим с депресия и тревожност.

Една от ползите на физическата активност е, че държи мозъка концентриран върху упражнението, като по този начин ни разсейва от ежедневните проблеми и ни съсредоточава върху нещо положително. По естествен начин тялото се успокоява от събраното напрежение и ефектът трае в продължение на часове след тренировката. Това от своя страна ни държи енергични и мотивирани през остатъка от деня.

Спортът подпомага добрия сън.

Здравият сън е от изключително значение за продуктивността ни през деня. Най-доброто време за тренировка е между 7:00 и 16:00 ч. Голямото натоварване от упражненията ще ви донесе умора с настъпването на вечерта заради изхабената енергия и ще ви помогне да заспите бързо и дълбоко. Вечерните тренировки могат да ви превъзбудят и да се окажат пречка пред заспиването. 

Спортът повишава концентрацията.

Редовното физическо натоварване оказва влияние върху мисловния процес. Много пъти в отборните игри се налага да вземаме бързи решения и да анализираме всяка следваща стъпка, което ни държи нащрек и поддържа ума ни остър като бръснач. Освен това по този начин поддържаме развитието на мозъка си за години напред.

Спортът подобрява социалните ни умения.

Отборните игри като футбол, баскетбол, волейбол са полезни за хора на всякакви възрасти и особено за подрастващите, които тепърва се научават как да общуват и създават връзки. Този тип спортове помагат за изграждане на лидерски качества, работа в екип, подобряват дисциплината, критичността и анализаторските умения. Освен всичко това, спортът ни дава възможност да намерим нови приятели със сходни интереси.

Спортът подобрява лидерските умения.

Както вече казахме, спортът е предпоставка за усъвършенстването на лидерски качества. В отборните спортове се налага играчите да изразят позицията си и да предложат нови тактики и идеи, които да доведат отбора до победа. Това е умение, което използваме в различни социални интеракции извън салона и терена.

Спортът повдига самочувствието.

С редовните тренировки тялото ни започва да се променя, психическото ни здраве се подобрява, а следователно това ни кара да се чувстваме продуктивни и горди от постигнатото. Повдига увереността ни и променя цялостната ни представа за самите нас, защото започваме да се чувстваме значими.

Независимо от сезона и заетостта ни в ежедневието, трябва да намираме време за физическа активност, ако искаме да се чувстваме спокойни и щастливи, без да се поддаваме на ежедневния стрес и напрежение. А за да усетите тази промяна в тялото си, сме ви подготвили едно спортно предизвикателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *