Как тялото ни реагира на прекомерното консумиране на вредна храна?

вредна храна - как реагира тялото ни

Обикновени хора сме си и като такива обичаме да похапваме вредна храна. Нездравословното хранене обаче е един от основните проблеми в последните десетилетия.

Дали веригите за бързо хранене започнаха да готвят все по-вкусно или по-скоро случаят е свързан с добавянето на тайни пристрастяващи елементи сред съставките, ще си остане загадка за нас.

Трудно е да си представим как се наслаждаваме на хапка печено пилешко филе с варен ориз за гарнитура, когато това филе може да бъде под формата на пърженото месо на KFC или в дюнерите на „Алекс“ в Пловдив.

Истината е, че това, с което захранваме организма си, оказва огромно влияние на нашето здраве и добро състояние на духа и тялото. Здравословната храна и редовните тренировки, колкото и идеалистично да звучи (поне за някои от нас), са ключът към предотвратяването на редица заболявания. Ето защо как да водим здравословен начин на живот е наука, която си струва да се опознае.

Това можем да започнем, като разграничим какви всъщност са вредните и полезните храни и как точно те оказват влиянието си върху нашето тяло.

Вредната храна?!

Вредните храни и напитки не са само тези, които виждаме в менютата на големите хранителни вериги като МакДоналдс. Това са храни, които са доста бедни на така важните за нас витамини, минерали и фибри, но за сметка на това лошите мазнини, захарите и солта им идват в повече.

Този тип „ястия“ са създадени да задоволят гладните ни стомаси бързо и още толкова бързо след това да огладнеем отново и да се върнем пак за тях. Не можем и да отречем, че има „здравословни“ вредни храни като например любимият ни продукт на японската кухня – сушито, но неговата консумация определено не индикира воденето на здравословен начин на живот.

Не с цел да ви плашим (или пък точно с тази цел), ще ви запознаем с част от вредите, които нашето лакомство може да ни нанесе.

  • Вредните храни с високо съдържание на натрий често водят до добре познатите ни главоболие и мигрена, като високите нива на химичния елемент също така помагат и коремите ни да са постоянно подути заради задържането на вода в организма.
  • Високо въглехидратните храни могат да обезобразят лицата ни (разбирайте акне).
  • Колкото и добре да се чувстваме, докато хапваме бургер, прекомерната консумация на неговите братя и сестри е способна да ни доведе до депресивни състояния.
  • Не бива да поставяме на заден план и здравето на нашите зъби – от малки знаем, че много сладко (въглехидрати и захар) водят до кариеси. А никой не обича зъболекарите…
  • Пържените картофки са любими, но пък могат да повишат нивата ни на холестерол.
  • Простите въглехидрати, които любимата ни вредна храна обикновено съдържа, са способни да доведат до повишаване на кръвната захар.

Добрата мисъл за нашето благосъстояние включва перспективата, която можем да изградим, базирайки се на ефектите от консумирането на джънк фууд в краткосрочен и дългосрочен план.

Нормално е като човешки същества да се замислим за това какво храната ще причини на телата ни в близкото бъдеще, отколкото след няколко години.

Една порция вредна храна

Дори само една порция вредна храна може да стесни артериалните пътища на кръвоносната ни система и да доведе до по-високо кръвно налягане. Звучи сериозно и е точно така.

Освен това, макар огромното удоволствие, което ще изпитаме от петте хапки такос, ще се почувстваме по-уморени, по-заядливи, а на всичкото отгоре и по-гладни. И всичко това заради добавените захари в редицата непознати съставки, които рязко ще повишат инсулина и съответно понижат кръвната ни захар.

Няколко дена вредна храна

Консумацията на вредна храна в продължение на само няколко дена пък е способна да промени начина, по който работи метаболизма ни.

5 дни захранка с нездравословна храна пък могат да отслабят нашите мускули и дори да застрашат здравето ни от диабет тип 2.

Виждаме как дори незначителното поглъщане на няколкото хапки от пилешките крилца се оказва доста страшно и определено трябва да влезе в класацията ни „Какво да ограничим в менюто си“.

Дългосрочна консумация на вредна храна

Повече от свободни сме да свържем лошата диета с високия риск от затлъстяване, депресия, проблеми с храносмилателната и кръвоносната система, рак и дори смърт.

Въпрос на проста логика е да открием връзката между всички нездравословни компоненти на вредните храни, които поставяме в устата си, и последствията, които е редно да очакваме. Ситуацията е сходна с тази да тренираме усилено всеки ден, да се храним непрестанно с полезни храни и все пак да не успяваме да постигнем желаните резултати в огледалото.

Колкото по-продължително тровим организма си, толкова по-устойчиво той ни дава знаци как иска да си намери по-отговорно тяло, в което да изживее остатъка от дните си.

Вярваме, че разграничението между полезно и вредно бе мълчаливо, но качествено направено. Така че, за да възнаградим вероятно унилия ни дух (тъжно е да си представим нещо различно от дюнер след излизане с приятели вечер), сме радостни да съобщим на широкия бял свят, че всъщност съвсем малко джънк от време на време би могло да бъде и полезно.

Ще се доверим сляпо на твърдението, че познатите ни „cheat meals” всъщност могат да бъдат един много добър тласък в посока, както топене на мазнини, така и положително действие върху психиката ни. Те са подаръкът, който очакваме за нашите усилия да се поддържаме здрави и тонизирани.

Колко точно можем да си позволим зависи в голяма степен от това какви са нашите ежедневни навици – спортуваме ли, пушим ли, пием ли, наблягаме ли на риба и ядки или спадаме в категорията шоколад и сладки.

От голямо значение е балансът, който трябва да се стараем да постигнем. Ето защо, ако спадаме към бягащите със смутита в ръка братя и сестри, едно нездравословно хранене дори може да се окаже по-добре за организма ни.

Важно е във всекидневното си меню да включваме плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и храни, богати на протеини. И не на последно място, винаги да поддържаме бутилката си за вода пълна. Добрата хидратация е още една причина да можем да си позволим сладолед след вечеря.

Не е най-лесната задача да се определи какво е здравословен начин на живот заради множеството променливи, вариращи между един и друг тип хора. Въпреки това едно обстойно запознаване с материята кое е полезно за нас и кое не, какво да избягваме и какво да внедрим в живота си е повече от добро начало за дълъг живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *