Раницата – изборът възможен

Откакто свят светува, човекът се нуждае от средство, което да му помага при преноса на храна, битови оръжия, улов и красиви бляскави предмети от природата. Било то торбички от кожа на животно или растителна кесийка, притежанието на помощник от този тип и до ден днешен остава безценно за ежедневието ни.

Ето как след векове и хилядолетия еволюция на различните форми на чантата, която познаваме днес, стигаме до XXI век – векът на раницата. Тя е този наш добър приятел, неразделна част от живота ни, която носи, БУКВАЛНО, товарът на все по-забързаното ни съществуване.

Ако времето е хубаво – слагаме раницата на гърба и отиваме на планина, ако пък е лошо – грабваме раницата и посещаваме фитнес залата. Първият красив пролетен ден очаква завръщането ни към живия живот. Как ли? С раничката на гърба и на разходка в парка, на среща с приятели в кварталното кафене или, защо да не, на еднодневна екскурзия до мечтаното цяла зима селище. Изборът ни далеч не е ограничен, но залогът на малка спортна раница винаги е сигурен!

Неслучайно е обаче широкото разпространение на този тип превозно средство за нашите вещи. Това е така, защото раниците – мъжки, дамски, спортни или не, са същински life hack за нас! Те ни помагат да превозим нужните предмети от едно място до друго, без да заемат прекалено много пространство или да ни оставят чувството на малки хлапета, които не знаят защо имат нещо на гърба си.

В настоящата статия ще можете да придобиете представа защо е хубаво да имаме това текстилно изобретение в гардероба си и как да изберем подходящата за целта (и нас) раница.

BE POSITIVE ЗА РАНИЦАТА

Раницата ни пази. Да, звучи странно, но е точно така. Представете си как падате по гръб, но на гърба си сте сложили малка спортна раница. Тя ще омекоти удара със земята. От друга страна, благодарение на отделните разделения вътре в нея, може да опазите вещите си, като ги подредите подобаващо.

Благодарение на голямото разнообразие пък имаме възможността да изберем каква ще бъде целта на раницата, която сме избрали. Може да я ползваме за училище, но и като стриктно професионална, носеща нашите лаптоп и компютърни приспособления.

Раницата ни поддържа и във форма. В зависимост от нейната тежест, съвсем възможно е да развием, или поне поддържаме, формата си под нейното тегло. В същото време ни напомня да бъдем хомо сапиенс и да ходим изправени. Не е за подценяване и самочувствието, което една добра раница може да ни донесе. Добрият избор може да ни даде вид на по-готини, отколкото вече сме, или да ни помогне да завършим целения от нас стил.

Раницата е създадена за активните сред нас. Всеизвестно е, че има две дръжки, които да улеснят нейното пренасяне от точка А до точка Б. Ако пък обичаме да пътуваме, да катерим планини или да караме колело, няма по-удобен вид чанта, която да бъде наш спътник.

Не на последно място, раницата е изключително лесна за поддържане и почистване. От използването на мокра кърпа за премахване на повърхностните петна до пускането в пералнята, тя издържа на всякакво третиране (според целта на употреба). Нека не забравяме, че все пак чиста раница говори за чисто НАС.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ РАНИЦА

И ето, отново се озоваваме в магазина (може и онлайн, нали сме модерни) – любимо място на малки и големи. На разпродажба или не, разнообразието от всякакви видове раници – на размери, цветове, марка, цел – е огромно. Ако искаме да поглезим себе си и да бъдем сред непринудените дами на новото хилядолетие, малката кокетна дамска раница би бил не лош избор за нас. Ако целим бъдещата ни покупка да стане неизменна част от посещенията на спортната зала, то спортната раница попада в топ 1!

Един от най-често задаваните въпроси е именно как да изберем най-подходящата раница за поредното ни приключение. Тя отдавна е много повече от просто чанта за пренасяне на различни неща. Раницата се превърна в частица от нас, с която да изпъкнем сред тълпата. На горепосочения въпрос можем да отговорим по няколко начина. Истината е, че много хора дори не се сещат да погледнат, че има редица неща, с които да се съобразим, преди да подарим на себе си този прекрасен текстилен дар.

Първото нещо, с което трябва да се съобразим, определено са нашите размери и формата на тялото ни. Ако, например, сме изправени хора с удължен гръден кош и тесни рамене, много скоро ще усетим, че традиционните раници не са за нас. Чудесен съвет при избора ни на раница е предварително да установим от колко пространство в раницата имаме нужда, както и колко и за какви дейности смятаме да я използваме.

Много важно е да прочетем каква е максималната тежест, която тя може да носи. Ако сме по-тежки, хубаво е да заложим на раница с удължено тяло. Така ще имаме възможност да носим повече и по-тежки неща. Това обаче не значи, че ще ни е по-удобна за носене в случай, че сме я препълнили с всякакви предмети.

Друго нещо, с което да се съобразим при избора ни на раница е свързан с нейните презрамки. Голяма част от раниците имат дебела катарама в средата на презрамката, която държи раницата стабилна. За да изберем стабилна раница, която няма да има толкова голямата катарама, която да пречи на нашия комфорт, добре е да заложим на такава с връзки, достатъчно дълги, за да обвият цялото ни тяло.

С особена важност при избора ни са размерите на самата раница. Големината може да варира до такава степен, че да затрудни максимално кой от всичките артикули да купим. Нашият съвет е, ако смятаме да ползваме раницата сравнително често, то да се спрем на по-голям размер. Така няма да се налага постоянно да разнасяме допълнително и други чанти, когато раницата ни се окаже недостатъчна да побере всичко.

Изборът на подходяща раница до голяма степен е изцяло зависещ и от собствения вкус. Някои от нас вероятно предпочитат тя да има по-твърди странични прегради, докато други – точно обратното. От друга страна, ние най-добре знаем за какви дейности ще ни влезе в употреба, т.е. за какво точно смятаме да я използваме. Ако например искаме да катерим високите върхове на България и света, определено по-голям размер е това, към което се целим.

Съвсем логично е и да привидим колко и какви предмети ще носим в бъдещата си раница. Ако те са по-тежки, нормално е да изберем такава, която е по-лека и ергономична, за да не натоварва гърба ни. Дългите преходи пък изискват по-тежка раница, която да издържи теглото на множеството предмети за къмпинг например.

Изключително важно е обаче тежестта на нашата раница да бъде съобразена с височината ни. Тя трябва да побира планираното, но да не е по-голяма от необходимото. Потърсете теглото на бъдещата си покупка и го сравнете с размерите и теглото на предметите, които смятате да слагате в нея.

Темата е неизчерпаема и обещаваме, че ще се върнем с повече информация по въпроса, защото знаем колко важно е да се чувстваме комфортно, където и да сме. Трябва да направим раницата си наш приятел, а не поредната тежест на гърба си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *