Как да изберем подходящ спортен екип за тренировка? Кое е важно и какво да избягваме?

Тренировките на всеки човек, посветил част от всекидневието си на спорт, могат да дадат много интересна информация за него като личност. Също толкова важно е и в какво ще реши да облече тялото си, за да се възползва той от максимума на неговите възможности.

Изборът на спортен екип за тренировка вероятно на пръв поглед не носи особено висока стойност на важност, но действително има силата да влияе върху продуктивността и ефективността на физическата активност.

Независимо дали става въпрос за домашни тренировки, тренировки във фитнес или групови тренировки, материалът, неговото качество и дори цветът на спортната ни дреха могат да се окажат ключови за нашата издръжливост и мотивация.

Използвайте настоящата статия като добър пътеводител към правилната спортна екипировка.           

Изключително важно е в момент на покупка да не бъдем роби на редиците известни марки на пазара. Невинаги брандът и високата цена са критерий за качество.

Е, как тогава да изберем спортен екип?

 На какво основно да обърнем внимание:

  • за какъв вид спорт избираме спортен екип,
  • къде ще го използваме – навън или в зала
  • през кой сезон ще го носим
  • плата, от който е изработен и подходящ ли е той за нас (имайте предвид форма на тялото, чувствителност на кожата и т.н.)
  • удобството, което дрехата ни създава, докато е върху нас,
  • степента на натовареност на нашата тренировка,
  • времето, което смятаме да отделим за нея

Разнообразието от спортове, с които да поддържаме формата си, ни дава възможност за богат избор на  спортни екипи и аксесоари.

Ако сме любители на високо интензивната физическа активност (тип HIIT или табата тренировки), трябва да обърнем специално внимание на това нашите дрехи да бъдат ушити от познатата ни водозащитна „дишаща“ материя. Тя не позволява дрехата да се „напои“ с потта в следствие на изразходената енергия, като така дава свобода на кожата да диша.

Широкоразпространени са и кросфит тренировките, които целят именно това – да се изпотим възможно най-много. Изборът на памучен или синтетичен спортен екип в такъв случай би бил неподходящ.

Липсата на достатъчно абсорбция на влагата от тялото ще ни обремени с излишен дискомфорт, което, от своя страна, допринася за по-ниска ефективност и по-бързо достигане до момента на умора.

Заложете на нашите дамски къси панталони за бягане или мъжка спортна блуза с полуцип.

В случай, че наскоро сме решили да направим стъпка към активния начин на живот, тренировките за начинаещи са най-подходящи. В по-голямата си част това са тренировки за отслабване в домашни условия, които предполагат по-нисък интензитет в сравнение с една средностатистическа фитнес тренировка.

 Упражненията вкъщи са тези, при които памучната материя е подходяща поради по-малкия шанс за обилно потене, като дрехите от тази тъкан доказано предотвратяват излъчването на неприятна миризма. Заложете на нашата мъжка спортна тениска от памук.

За разлика от обикновено прилепналите дамски и мъжки спортни екипи, футболният екип или дрехите ни за бокс тренировка, например, биха донесли по-голямо удобство на носещия ги. Това е така, тъй като по този начин досегът им с кожата е минимален и дават по-голяма свобода на тялото да извършва резки движения. Същото се отнася и за кардио тренировките.

Когато провеждаме спорните си занимания навън, нормално е да вземем под внимание и сезона.

Ако навън е лято и сме решили да се отдадем на лека функционална тренировка в градината, отново трябва да се доверим на любимата ни дишаща материя. Дори и интензитетът на самите упражнения да не е толкова висок, климатичните условия определено ще помогнат в процеса на потене.

Летните месеци са периодът, в който трябва да се доверим на по-леки дрехи, които да ни създават чувство за флексибилност. Ситуацията обаче може да придобие други измерения, ако прекрасното лятно утро донесе със себе си дъжд и ветрове. Ето защо един непромокаем кат над предвидените феерични тъкани по нас няма да бъде излишен.

Студът навън предполага пък по-голяма част от тренировъчните ни занимания да бъдат на закрито. Ако все пак смелчаците сред нас предпочетат да направят сутрешния си джогинг навън, не бива да забравят да сложат шапка и шал за уста, който да предпази белите дробове от опасностите на студения въздух.

Разгледайте многообразието от шапки, които предлагаме тук.

Запалянковците на силовите тренировки (да, има силови тренировки за жени), сред които и тренировките на лостове и тренировки със собствено тегло, могат да усетят пренаселване на територията си през зимата. Това е повод да докажат и утвърдят своята доминация.

Властелинът на залата не само трябва да балансира натоварването на горната част на тялото с тренировки за крака, но и да бъде приведен в най-оптимално представителния вид.  Най-добър би бил изборът на прилепнали спортни дрехи, които да позволяват максимална свобода на движение и да създават представата, че сякаш ги няма върху нас.

Освен това добра идея е подборът на правилните цветове при различните условия. В случай, че обилното потене е проблем, който искаме да преборим, изборът на черен спортен екип през лятото би бил недобра идея. Носейки светли тонове, избягваме поглъщането на слънчевата светлина и, респективно, лятната топлина.

За тези от нас, които си падат по високо интензивни тренировки, червения цвят е изборът, на който да заложат. Науката доказва, че червеното ускорява пулса и води до по-висока ефективност при спорт.

Телесните тонове пък имат успокояващо действие, поради което се препоръчват на почитателите на спокойните йога и пилатес тренировки.

Макар че се запознахме с основните съображения при избора на най-подходящата за нас спортна екипировка, физическото ѝ придобиване в последно време се превърна в ненужно сложна задача. Все по-често се залага на пазаруването онлайн, като в това число попада и нашата категория.

Сред недостатъци на онлайн шопинга са:

  • липсата на допир до продукта
  • невъзможността за пробата му на момента
  • липсата на face-to-face контакт със служителите в търговския обект, към които да се обърнем за съвет

Ето защо преди да пристъпим към онлайн покупка, най-добре е да измерим с максимална точност размерите на нашата  гръдна обиколка, талия и ханш. Все пак искаме да закупим най-удобния спортен екип, нали така?

Почти всички магазини в интернет пространството предлагат таблици за установяване на правилния размер. Ако след пробата вкъщи, опитите ни да го улучим са се оказали неуспешни, налице е и възможността за връщане на продукта.

Въпреки че процесът в избора на спортен екип може да бъде доста дълъг и понякога тромав, е силно компенсиран от огромното разнообразие на спортни стоки на един клик разстояние.     

Оказва се, че зад идиличната картина на посветената върху своята физика фигура стои един дълъг процес на обмисляне, преценяване и съобразяване с немалко условия и фактори. Както е казал Марк Шпиц: „Ако не успеете да се подготвите, вие сте готови да се провалите.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *