ТОП 5 места в България, които не трябва да изпускате

Топ 5 места в България

България е сред държавите по света, които могат да зарадват своите туристи с редица места за посещаване през всеки един сезон на годината. Ако помните разказите на родителите ни преди време – „дядо Боже изпуснал торбата си и тук паднали трохите от всички красоти по света“.

В текущата статия ще представим топ 5 места в България, които заслушавам вашето внимание.

Трудна би била задачата да се определи кое от всички интересни места в България си заслужава най-много и причина за това е огромният им брой. Било то някоя от забележителностите около Пловдив като например Бачковския манастир и Чудните мостове или пък някоя от множеството дестинации около София като Цари Мали Град или Кътинските пирамиди, всяка една от тях оставя своите посетители без дъх.

В настоящата статия все пак ще се опитаме да изложим пред вас кои места да посетите в България във формат на топ 5, като всяко едно от тях ще отговаря на една от следните категории:

  • Най-красивите места в България
  • Мистериозни места в България 
  • Непознати места в България
  • Туристически обекти в България
  • Магични места в България

Макар че е наистина трудна задача да се поставят в рамка всички райски кътчета на нашата красива природа, вярваме, че изброените долу уникални места в България ще дадат на всеки искащ да я опознае поне бегла представа колко възможности за туризъм и отдих предлага тя.

Белоградчишки скали

Като представител на първата категория (най-красиви места в България) сме поставили Белоградчишките скали. Симбиозата между изградената от човешка ръка крепост и величавите скали, издигащи се над нея, е сякаш изваяна в приказка. 

Освен всичко друго, това уникално място впечатлява и със своите размери. Започнали формирането си на дъното на море преди няколко стотин милиона години, феноменът Белоградчишки скали има широчина от около 6 километра, дължина от 30 километра и се издигат към небесата на над 200 метра.

Освен това, погледнати отдалеч, тези скални феномени са приели различни форми, наподобяващи човешки тела. Най-величествени и разпознаваеми са Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката и Лъвът. Те са и причина за легендите, които се нося за тях. Сред най-известните е тази за Мадоната – красива монахиня, която се влюбва в мъж на бял кон и забременява, което води до прогонването ѝ от монасите на манастира. С нейното напускане, денят се превръща в нощ и така тя, конникът и нейните съдници се вкаменяват и приемат формите, които можем да видим днес.

Белинташ

Родопите са прочути с множеството си места, познати на хората като извори на енергия. Ето защо, обвито в своята приказна мистерия, Белинташ попада във втората ни категория (мистериозни места в България).

Вярва се, че тази природна забележителност е била светилище на бога на тракийското племе беси. Тя представлява скалисто плато, издигащо се на 50 метра и формирано, според думите на археолози, от изригването на вулкан. Буквално името Белинташ означава „Бял камък“.

Няма как да няма и легенди, свързани и с това място. Една от най-известните е, че точно там е бил пристанът на Ноевия ковчег, като до ден днешен могат да се видят дупките, където са били привързани въжетата на кораба.

Не са малко и историите на хора, твърдящи, че са станали свидетели на НЛО, както и на много спекулации как този район бил населен с великани.

Язовир Голям Беглик

Освен че е сред най-хубавите места в България, язовир Голям Беглик е и една от по-малко познатите забележителности в България. Едва ли би имало достатъчно добро обяснение за това, но факт е, че редица други красиви места за разходка са доста по-популярни от него.

Такива са например са язовир Студен кладенец, над който се клатуши най-дългият въжен мост в родината и отвежда до забравеното от цивилизацията село Лисиците, както и язовир Батак, който е в непосредствена близост до звездата под нашите прожектори.

Голям Беглик е разположен на 1500 м. надморска височина и е повече от идеален за любителите на хладните вечери край огъня с приятели. Той предлага и отлични условия, както за каране на каяк, така и за заснемането на хиляди красиви кадри на гористо-водни пейзажи.

Рилски манастир

Рилският манастир определено не е сред „яките“ места в България. Той е сред културните забележителности на нашата страна, които са доказателство за силния и борбен дух на българите през годините на робство.

Създаден е още през X век от своя покровител – Свети Иван Рилски, като в продължение на векове, и до ден днешен, съхранява много и ценни икони. Манастирът е един от деветте обекта в България, които са под опеката на ЮНЕСКО и годишно посреща стотици хиляди туристи.

Както сочи името му, той е разположен в Рила планина с надморска височина от 1147 метра, което позволява освен да погледнем със смирение към нашето религиозно минало, така и да запазим красивите мигове на високопланинското настояще.

Седемте рилски езера

Докато сме в духа на Рила, дойде време да разкажем и за едно от най-магичните места в България, а именно Седемте рилски езера. Известни по целия свят със своето великолепие и символичност, те привличат хиляди туристи не само от нашата родина.

С надморска височина между 2100 и 2500 метра, всяко едно от Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното езеро се издига над предишното и отваря гледка след гледка на своите „катерачи“. Без никакво съмнение, тази забележителност е сред най-уникалните места в България и няма как да не попадне в коя да е класация тип „топ 10“, „топ 3“ и т.н. на сайтовете за туризъм по света.

Важно е да знаем, че най-подходящото време за поемане на този преход са месеците юли и август, когато времето е слънчево и не очакваме някоя буря да ни отнесе (имайте предвид височината).

Също така Седемте рилски езера са домът на известния ритуал „паневритмия“, който изпълняват последователи на Петър Дънов от цвят свят всеки 19- ти август.

Статията далеч не се старае към изчерпателност, а по-скоро да покани читателите си към любопитство колко прекрасна е България и колко много са местата, които тя ни предлага да забравим за работата и проблемите и да се отдадем на спокойствие и красота. Това бяха нашите топ 5 места в България, които да посетите.

За да не бъдем прекалено скромни в нашите предложения, все пак ще загатнем и за няколко места по родното черноморие – бонус за верните ни читатели.

Черно море разполага с много красиви плажове като Болата и Шкорпиловци, но също така и редица забележителности във и около големите градски центрове.

Например, забележителности около Варна – морската ни столица, са националният паметник на културата Аладжа манастир, както и 60-метровата скала нос Емине, в която се разбиват морските вълни. Около Бургас пък можем да посетим остров Света Анастасия, както и да наблюдаваме фламинги и пеликани на Атанасовското езеро.

Единственото, което остава, е да стегнем туристическата си екипировка (прочетете и „Какво задължително трябва да присъства в багажа ни, когато се отправяме на излет?“) и да се подготвим за всички хубави моменти, които ни очакват по пътищата на родната красота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *