Вълна или синтетика? Как да изберем подходящото за нас термобельо?

За да имате едно незабравимо изживяване на открито, е нужно на първо време да се чувствате добре в кожата си. Това означава например да се погрижите да запазите естествения микроклимат на тялото си – да не ви бъде нито топло, нито студено и разбира се, да бъдете сухи.

Най-лесният начин да постигнете такъв комфорт е като спазвате правилата на трислойното обличане. Винаги ролята на първи слой играе термобельото и като такъв трябва да му обърнем специално внимание. Целта на термобельото е да отвежда потта далеч от тялото ни и така да ни запази сухи дори при високоинтензивни активности като колоездене, каране на ски и сноуборд и туристически преходи. Ако тялото ни остане сухо, не само ще се чувстваме по-комфортно, но и няма да губим от естествената си топлина.

От каква материя трябва да е направено термобельото?

Много често термобельото е изработено от синтетични материи, вълна, памук или някаква комбинация от тези материали. Но как да разберем коя материя е най-подходяща за нас?

Най-важният фактор при избора на термобельо е за какво точно ще го използваме, а не от какво е изработено или колко струва. Материята, на която ще се спрем, се определя от условията, в които възнамеряваме да носим термобельото. Ето за какви активности са подходящи различните материи.

Термобельо от памук

Памукът е може би най-разпространената текстилна материя, но това съвсем не означава, че е подходящ за термобельо. Предполага се, че имате нужда от термобельо, защото планувате да прекарате известно време на открито и в студено време. Ако това включва физическа активност или спорт, е много вероятно да се изпотите. Памукът обаче съхне много бавно, защото задържа в себе си влагата. Така, когато памучното термобельо се намокри, то ще залепне за вас и всъщност ще ускори охлаждането на тялото. Памукът е лош избор за термобельо, защото нито ще ви запази сухи, нито топли.

За какви дейности и условия е подходящо памучното термобельо:

– за гледане на филми вкъщи, когато са спрели парното

– за разходка на кучето в парка

– за возене в градския транспорт

Термобельо от синтетични материи

Синтетичните материи като полиестер и акрил са много популярни при изработката на спортни дрехи. Това е така, първо защото са много леки и второ защото съхнат изключително бързо.

Има различни видове термобельо от синтентични материи, според това за каква активност е предназначено. Дебелината на термобельото се определя от условията, в които ще се изпозлва (външна температура) и нивото на активност, но основната му функция е да запази тялото сухо и по този начин да ограничи загубата на топлина.

Видовете синтетични материи варират и много често една термоблуза или термоклин са изработени от няколко материала. Така се получава оптималната комбинация от топлоизолационни качества, еластичност и здравина. Като недостатък на синтетичните материи можем да отбележим, че те сравнително лесно се вмирисват и задържат неприятни миризми.

За какви дейности и условия е подходящо синтетичното термобельо:

– за високоинтензивни дейности на открито в студено време – бягане, колоездене, туризъм и др.

– за каране на ски и сноуборд

Вълнено термобельо

Вълната е естествен материал и по тази причина е предпочитана от немалък брой туристи и ловци. Нейните топлоизолационни качества са ненадминати, което я прави особено подходяща за много студено време.

Най-често термобельото се изработва от мерино вълна, която освен, че ще ви запази топли, много трудно ще се вмирише, дори след многодневни преходи в планината. Това нейно свойство се дължи на естествените ѝ антибактериалните качества, които не позволяват развитието на неприятни миризми.

Като всеки естествен материал обаче и вълната има своите минуси. Един от тях е, че не е толкова лека и издръжлива като синтетичните материи. Също така тя съхне една идея по-бавно. Имайте предвид последното, ако възнамерявате да носите вълнено термобельо по време на високоинтензивни преходи пеша или с велосипед.

За да направят вълненото термобельо по-издръжливо, производителите често комбинират мерино вълната с еластан или друга изкуствена материя. Така потребителят получава най-доброто от двата материала.

За какви дейности и условия е подходящо вълненото термобельо:

– за нискоинтензивни дейности на открито като лов и риболов в студено време

– за спане на открито (или в палатка) в студено и много студено време

– за колоездене и планински преходи в много студено време (под -10 градуса)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *